Folosește regula 10-80-10
pentru a-ți atinge următorul obiectiv măreț

de John C. Maxwell

 

Deci, ai un nou proiect în mintea ta – o acțiune majoră, o schimbare de direcție, un proiect care îți poate duce compania în topuri sau te poate ajuta să îți reafirmi dominanța în piață.

Și te simți puțin...copleșit.

Leadership-ul nu este un lucru pentru cei slabi de inimă. Chiar și după toți acești ani, o nouă afacere, o nouă idee îmi provoacă atât entuziasm cât și agitație.

De aceea, astăzi vom regândi ciclul unui proiect, îl vom simplifica și ne vom focusa energia pe perioadele de timp când existența unui leadership puternic este critică: la început și la final.

Eu o numesc Regula 10-80-10. Tu dai 100% din atenția ta perioadei de început și celei de final și lași echipa să conducă în perioada de mijloc, oferindu-le suportul tău ocazional. Am adaptat  această regulă după Principiul Pareto și am avut în minte ideea că 80% din rezultatele noastre vin din 20% din acțiunile noastre.

Deci, hai să începem de la început unde abilitățile tale de leadership fie vor pune echipa ta pe drumul spre succes, fie îi va lăsa în mijlocul unui drum necirculat având doar o idee vagă despre  direcția în care ar trebui să o apuce.
Pentru a începe, ei au nevoie de 4 lucruri de la tine: viziune, direcție, creativitate, împuternicire.

 

VIZIUNE

Ce vezi tu? De ce este important acest angajament? Cum ar putea acest lucru să aducă beneficii organizației sau obiectivelor mari pe care aceasta le are? Care este locul fiecărui membru al echipei în această ecuație?

Subliniez ultima întrebare deoarece mulți lideri uită să se întrebe asta în timp ce își expun ideile. Dacă membrii echipei nu își cunosc rolurile, cum se pot ei simți împuterniciți? Dacă ei nu se văd în poză, de ce ar vrea să se implice? Crede-mă pe cuvânt când îți spun, proiectul tău va merge mai departe dacă echipa ta este 100% implicată.

Dacă membrii echipei nu își cunosc rolurile, cum se pot ei simți împuterniciți?
Dacă ei nu se văd în poză, de ce ar vrea să se implice?

DIRECȚIE

Atunci când transmiți echipei tale viziunea, trebuie să vii cu direcții concrete. Membrii echipei tale pot fi inspirați de idei, dar se simt mai siguri având o direcție. Acesta este punctul pe care puțini lideri îl au în vedere. Ei cunosc viziunea dar nu știu de ce au nevoie ca să ajungă acolo.

Thomas Edison spunea la un moment dat că valoarea unei idei stă în utilizarea acesteia. Nu lăsați ideile voastre doar să persiste pe termen nedefinit, fără a le transforma în realitate.

CREATIVITATE

Când spun să oferi direcție, nu spun să dai instrucțiuni pentru fiecare pas care trebuie făcut. Șansele sunt ca, la urma urmei, să fii rătăcit pe un teritoriu neexplorat. Echipa ta are nevoie să își cunoască destinația, să știe cine c

onduce fiecare pas, care sunt termenele limită de care trebuie să țină cont, care sunt resursele pe care le au și ce limitări ai setat (dacă există).

Cum ajung la acel punct este o cu totul altă conversație. Prima etapă a unui proiect este cea mai creativă. Acum este timpul gândirii nonconvenționale, este tipul explorării fiecărei posibilități pentru a face ca viziunea să devină realitate. Odată ce ai intrat în proiect- în acel 80 la sută- creativitatea poate să împiedice progresul. Dar la început, lasă imaginația să zburde. Ideile cele mai bune nu apar de la sine... ele se dezvoltă. Dă-le aripi.

ÎMPUTERNICIRE

Liderii care insistă asupra micro-managementului vor descoperi rapid că această abordare încetinește modul de lucru, alungă creativitatea și spulberă încrederea oamenilor în propriile forțe.

Dă-i echipei tale uneltele de care are nevoie: materiale, training-uri, cercetare, timp și bani.

Declarația făcută de Generalul George S. Patton în timp ce traversa Franța a rămas faimoasă: „În prezent, dificultatea noastră principală nu sunt nemții... ci combustibilul. Dacă mi-ar da suficient combustibil, aș putea să merg până la Berlin.” Alimentează-ți echipa și pleacă din calea lor.

Trebuie să recunosc, este greu. Am învățat pe propria piele că  e mult prea complicat, prea dificil și prea frustrant să încerci să supraveghezi fiecare aspect al proiectelor noi. În timpul fazei de mijloc a proiectului dau rolul de manager de proiect pe cel de încurajator principal. Această etapă este dezorganizată, plină de piedici și ocoliri neprevăzute. Sunt acolo pentru a-mi inspira echipa și a-i încuraja să fie perseverenți.

Acest lucru ne aduce la faza finala a proiectului și este timpul pentru mine, liderul să revin la implicare maximă.

PUNE-ȚI AMPRENTA

Este un motiv pentru care tu ești liderul. Ai trecut prin bătălii grele, ai reușit să înțelegi succesul și ai învățat din experiențele celor din jur. Pune-ți amprenta de unicitate pe acest proiect. Experiența ta ți-a dat înțelepciunea și înțelegerea necesară pentru a duce totul la un nivel superior.

RECUNOAȘTE CONTRIBUȚIILE

Găsește oportunitatea de a mulțumi și de a sărbători în mod public munca colegilor tăi. Recunoștința ta va valida munca lor, le va oferi creștere, îi va inspira să ofere chiar mai mult pentru organizația ta – ca să nu mai menționăm că te va ajuta să primești și mai mult respect în calitate de lider.

CAUTĂ OPORTUNITĂȚI SUPLIMENTARE
Ai dat naștere unei creații pentru un scop predeterminat... dar ce altceva ai putea să faci cu ea?

Am lucrat ani de zile pentru a crea lecțiile predate în Maximum Impact Club și am ajuns să am o bibliotecă întreagă de înregistrări audio. Într-o zi, un asociat de-al meu mi-a sugerat să strângem într-un loc cele mai bune 100 de prelegeri și să le vindem. Îți mărturisesc: Am luat în râs ideea sa. Cine ar vrea să mă asculte pentru un timp atât de lung? Dar m-a convins că avea dreptate. Acea colecție a generat aproximativ 1 milion de dolari. Ai deschis o ușă prin simplul fapt că ți-ai adus la viață creația.

Câte alte uși mai poți să deschizi? Amintește-ți: nicio oportunitate de afacere nu se pierde dar dacă tu nu reușești să o vezi, concurentul tău sigur o va găsi.

Păstrează regula 10-80-10 în mintea ta, las-o să te ghideze și simplifică-ți următorul proiect. Prin faptul că îți pui energia la începutul și la finalul proiectului, îți vei focusa abilitățile acolo unde ele contează cel mai mult și le vei retrage când e timpul ca echipa ta să strălucească